Aquamarijn, 1703 AC, Heerhugowaard

Zo blijft je haar gezond

Zo blijft je haar gezond

Gezond haar

Je weet hoe je je haar moet verzorgen. Uitkijken met felle zon, niet te heet föhnen, voorzichtig borstelen, niet te vaak blonderen, gezond eten enzovoort. Maar weet je ook waarom dit zo is? Vraag je je af of al die dure shampoos, crèmes en verzorgingsproducten verschil maken voor je haar? Ontdek hoe je haar is opgebouwd, wat beschadigd haar eigenlijk is en hoe je je haren sterk, glanzend en gezond houdt.

Gezond eten maakt je haar mooier
Bij de kapper vraag je om het bijknippen van je dode puntjes. Maar eigenlijk is het hele zichtbare gedeelte van je haar dood. Het enige levende onderdeel van je haar ligt diep in je huid, dit is de haarwortel. Je haarwortel maakt in een razend tempo nieuwe cellen aan die als een ketting aan elkaar geplakt naar buiten komen. Zo groeit je haar met ongeveer een centimeter per maand. Voor sterk en gezond haar is het belangrijk dat je je haarwortels goed voedt. Eet daarom genoeg eiwitten en vitamines.

Hoe raakt je haar beschadigd
Haren zijn niet glad. Als je je haar onder een microscoop zou bekijken dan zie je kleine schubben die dakpansgewijs over elkaar heen liggen. Bij gezond haar zijn de schubben dicht. Raakt je haar beschadigd door bijvoorbeeld hitte, chemische stoffen of simpelweg te hard trekken dan staan de schubben open. Je haar zal er dof uitzien, meer klitten, splijten en uiteindelijk afbreken. Onderzoekers hebben een supermicroscoop ontwikkeld, de zogenaamde Afm-ir methode. Daarmee kun je tot 0,0001 mm de toestand van jouw haar bekijken. Wat denk je, zijn bij jou alle haarschubben dicht? Je puntjes zijn de oudste gedeelten van je haren die in de loop van de tijd gemakkelijk beschadigd raken. Laat ze regelmatig afknippen om te voorkomen dat je haar splijt en breekt.

Helpen voedende haarverzorgingsmiddelen
Hoe zit het met al die voedende shampoos, haarmaskers en crèmes? Echt voeden doen ze niet want je haar is dood. Deze producten bedekken je haren met een laagje waardoor je haar glanst. Gebruik ze niet te vaak, een of twee keer per week is voldoende. Anders wordt je haar sneller vet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Optimized with PageSpeed Ninja